Jag kommer inte sörja Hamasledaren Nizar Rayyans död

01Jan09

Civila offer på båda sidorna i konflikten är fruktansvärda. Och jag anser fortfarande att Israel är den part i Palestinakonflikten som bär det största ansvaret för situationen som den är idag. Det är Israel som ockuperar stora delar av de palestinska områdena och det är Israel som har gjort Gazaremsan till världens största fängelse.

Dock tänker jag inte sörja att Hamasledaren Nizar Rayyan troligtvis dödats av israeliska missilier. Lika lite som jag grät några krokodiltårar när Ariel Sharon hamnade i koma eller när Schejk Ahmad Yassins dödades kommer jag bli blöt om kinderna nu när Nizar Rayyan dött. Som en av ledarna för Hamas och som oförsonlig i sin hållning gentemot Israel är Nizar Rayyan just en sådan person som står i vägen för en fredlig lösning på konflikten.

Att Israel dödar en högt uppsatt ledare i den pågående konflikten är en konsekvens av den väg som sedan länge valts av båda sidorna – nämligen våldets. Nizar Rayyan själv var inte främmande för att driva sina egna i döden för att utplåna Israels som stat. Att han då står högt på den israeliska militärens lista över personer som ska dö i en väpnad konflikt är varken konstigt eller särskilt kontroversiellt.

Visst har palestinierna valt Hamas som sina ledare. Men det betyder inte att den hållning som Hamas har gentemot staten Israel är acceptabel. Israel har lika stor rätt att existera som statsbildning som ett framtida suveränt Palestina.  Och för att en rättvis fred skall kunna byggas i området krävs inte bara att Israel drar sig tillbaka från de palestinska områdena. Det krävs också att palestinierna erkänner Israels rätt att existera som stat.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


2 Responses to “Jag kommer inte sörja Hamasledaren Nizar Rayyans död”


  1. 1   Enstatslösning enda vettiga på sikt — Mullvaden
  2. 2 Tyvärr måste vänstern ge stöd till Hamas « Utsikt från höjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: