Hur kan bara bröst på Facebook uppröra så mycket?

31Dec08

Tydligen har vissa facebookmedlemmar fått sina fotografier borttagna. Anledningen? De har lagt upp amningsbilder. Så här säger Facebooks talesman Barry Schnitt:

Vi håller med om att amning är naturligt och vackert /../ men foton som visar ett fullt exponerat bröst bryter mot reglerna och kan tas bort

Så vad är det då som är så upprörande med ”ett fullt exponerat bröst”? Svaret ligger i att naken hud som är fullt naturligt laddats med en så stor portion sexualitet att det för vissa upplevs som stötande. Genom att ideligen sexualisera människokroppen har ex klädföretag, filmskapare, modefotografer och så vidare satt ett likhetstecken mellan naken hud och sexualitet.

I detta ligger också den syn på kvinnan som objekt som sexualiseringen av kroppen skapar. Kvinnan skall enligt den konsumistiska normen vara vacker (enligt modeföretagens vackerhetsnom), smal och behaga mannen.

Bara i den här kontexten kan ”ett fullt exponerat bröst” per automatik upplevas som stötande. Och är det så att man inte tycker att amningsbilder är kul att titta på är det faktiskt bara att låta bli att titta.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Hur kan bara bröst på Facebook uppröra så mycket?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: