Självklart skall skolavslutningar INTE hållas i kyrkan

16Dec08

När det lackar mot skolavslutningstider kommer alltid debatten om huruvid avslutningarna skall få hållas i kyrkan eller inte. De som tycker så hänvisar gärna till traditioner och att svenska barn måste få med sig ett kristet kulturarv.

Nu är det dock så att lagen säger något helt annat. Om skolavslutningen är obligatorisk (och det är den nästan alltid) är det en del av undervisningen. Och i läroplanerna för den svenska skolan står det:

Undervisningen i skolan skall vara icke-konfessionell

Och en skolavslutning i en kyrka blir med nödvändighet konfessionell i större eller mindre utsträckning. Om det finns religiösa inslag (ex. psalmsång eller predikan) i avslutningen är den uppenbart konfessionell, men även om det bara är så att eleverna får sitta i kyrkorummet och ha Jesusbilder, psalmböcker och annan kristen rekvisita kring sig blir avslutningen konfessionell.

Ingen elev skall tvingas att vara med i ett religiöst sammanhang om denne sjäklv inte vill. Eller som det står i regeringsformen:

Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att deltaga i sammankomst för opinionsbildning /../ eller annan meningsyttring

Andra som skriver bra om detta är Fredrik Segerfeldt, Frida Perjus, Insane Meditation och Anders Svensson.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


5 Responses to “Självklart skall skolavslutningar INTE hållas i kyrkan”

 1. 1 Oscar

  ”Och en skolavslutning i en kyrka blir med nödvändighet konfessionell i större eller mindre utsträckning. Om det finns religiösa inslag (ex. psalmsång eller predikan) i avslutningen är den uppenbart konfessionell, men även om det bara är så att eleverna får sitta i kyrkorummet och ha Jesusbilder, psalmböcker och annan kristen rekvisita kring sig blir avslutningen konfessionell.”

  Hävdar du ja.

 2. Det är själva jullovet som är ett religiöst inslag! En ledighet påbjuden av kyrkan pga de kristna högtidsdagarna. Vad lär det eleverna? att det skulle vara något speciellt med dessa dagar? Nej det är inte avslutningen som är problemet utan ledigheten

 3. 3 Janne

  Hela diskussionen är ju rent löjlig! Klart att skolavslutningen ska vara i skolan. Den som inte kan vara med pga religiösa skäl slipper ju. Dom allra flesta barnen vill nog väldigt gärna behålla dom gamla traditioner vi har i vårt land.
  Utan traditioner och en historia vad är vi då? Ingenting!

 4. Janne: Du har rätt. Klart att skolavslutningen ska vara i skolan Då slipper det ju bli diskussion,.

 5. Jag tycker att man kan ha avslutningen i kyrkan, det skadar väl ingen? När jag var liten gick vi ofta till kyrkan med både lekskolan och skolan, oftast i katolska kyrkor. Vill man inte behöver man inte be, man kan bibehålla sin religion eller ateism var man än är! Man ska ju inte tvinga någon till något man inte vill men jag tycker ändå att traditioner ska följas. Som att ha en psalmbok/ ett kors i klassrummet, vad gör det?
  Men för mig kan avslutningen vara i skolan också :P:)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: