Folkpartiet vill cementera skillnaderna mellan ”duktiga” och ”svaga” elever

20Nov08

Som bekant kommer ett nytt betygssystem (F-A) att införas om ett par år. Jag är inte odelat negativ till fler steg i betygsskalan (om nu betyg skall finnas, vilket jag iofs inte tycker) av en rad skäl. Men det intressanta är hur Folkpartiet motiverar reformen:

Den stora skillnaden mot dagens system är att den nya betygsskalan kommer att uppmuntra och sporra de som är duktiga, samtidigt som de svaga eleverna kommer att få mer exakt information om hur de ligger till.

Tydligare blir väl inte argumenten mot betyg överhuvudtaget. Och precis den erfarenheten har jag själv från min egen tid i grundskolan och mina år som lärare. Dessutom pekar forskningen på precis samma sak:

Forskarna säger att den yttre motivationen, betyget, dödar den inre motivationen, eleven upplever inte att den lär sig för sin egen skull. Tankarna kommer från beteendevetenskapen.

– Betyg påverkar självbilden. De som får låga betyg stänger av inlärningen. Brittiska studier har gett samma resultat, säger Anders Jönsson, doktorand vid Malmö högskola med inriktning på betyg.

– I den israeliska studien var det bara bland de få med högt betyg som man kunde se någon liten positiv effekt, säger Viveka Lindberg, lektor vid Lärarhögskolan i Stockholm.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Folkpartiet vill cementera skillnaderna mellan ”duktiga” och ”svaga” elever”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: