Den som laddar ner laddar också upp…

14Nov08

Just nu har hur många som helst kommenterat den artikel i DN där artister som hade sin storhetstid runt 1990 skriver att politikerna måste ta krafttag mot fildelarna. Mycket bra har skrivits. T.ex. Sagor från livbåten:

Det är inte den illegala fildelningen som drabbar upphovsmännen, det är den mentala låsningen till det som varit och oförmågan att ta in det som är.
Var finns alternativet till fildelning? Era plastbitar? Sajter som tar rövarpriser för DRM-skadade filer? Sajter utan utbud, där förlagen sitter på materialet och inte kan samarbeta med varandra?

Oscar Swartz utropar exemplarförsäljnigens död:

Exemplarförsäljning är död. Den funkar inte i en sådan miljö. IPRED handlar om att ge kulturentreprenörer ensidig rätt att fortsätta tillverka exemplar som inte behövs och som de ändå aldrig kan försörja sig på. De skall tillåtas trakassera folk för att de inte vill ändra sina affärsmodeller.

En sak i DN-artikeln som jag själv tog fasta på (liksom Joshua Tree) är den här passagen:

Uppskattningsvis är det 1 000-2 000 individer som står för den mest omfattande uppladdningen, och som möjliggör över 90 procent av den illegala fildelning som sker i Sverige. Det är den gruppen av notoriska uppladdare av upphovsrättsskyddat material som den nya lagstiftningen syftar till att sätta stopp för.

Den som skrivit artikeln verkar här helt ha missuppfattat hur fildelningen av idag ser ut. Måhända går det att i backspegeln se att fildelningen för tio år sedan gick att dela upp i ”de som laddar upp” och ”de som laddar ner”. Men det var för tio år sedan då Internet i huvudsak var www.

Idag sker merparten av fildelningen (och vad gäller den breda allmänheten skulle jag säga nästan all fildelning) via P2P. Och grundprincipen i P2P är att det som jag laddar ner till min dator också blir möjligt för andra att ladda ner till sina datorer från min dator. Alltså – det som jag laddar ner med hjälp av t.ex. uTorrent laddar jag samtidigt upp.

Därför är det så oerhört tröttsamt att höra hur ett tusental individer skall sättas dit och sedan är problemet löst. Nu är det dock så att flera miljoner svenskar fildelar varje vecka via Pirate Bay. Och Pirate Bay använder P2P. Således är det miljoner svenskar som varje vecka som laddar upp upphovsrättsskyddat material.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


3 Responses to “Den som laddar ner laddar också upp…”

 1. Skulle de lyckas få tyst på de 1-2000 som lägger upp flest torrents, så kommer 10-20000 nya att dyka upp i deras ställe.

  Det man försöker trycka ner på nätet reser sig alltid dubbelt, tredubbelt, tiodubbelt så starkt som förut.

 2. 2 MrArboc

  Man skulle ju kunna hoppas på att anhängarna till IPRED stannade upp och funderade lite på varför man pratar om filDELNING och inte NERladdning. (Dom får ju gärna fundera på massa annat när dom ändå håller på!!)

  Men då blir det väl för jobbigt antar jag.

 3. I blog frequently and I genuinely appreciate your information. Your article has really peaked my interest.
  I am going to take a note of your site and keep checking for new details about once
  a week. I opted in for your RSS feed as well.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: