Måste nyhetsrapporteringen vara opartisk?

04Nov08

Svenska Dagbladet gör en grej på att deras rapportering från USA-valet 2008 är mest neutral:

Var glad att du läser Svenska Dagbladet. Just din tidnings bevakning av det amerikanska valet är nämligen enligt en färsk undersökning mest neutral av alla de största svenska tidningarna.

Det är omvärldsanalysföretaget United minds som analyserat 424 artiklar i de fyra stora nyhetstidningarna. Enligt undersökningen är SvD den tiding som är mest neutral. Expressen är mest McCainvänlig och DN är mer Obamavänlig. Men som helhet är den svenska rapporteringen från valet opartisk.

Andelen artiklar som är helt fria från värderingar om en kandidat i de fyra tidningarna är 67 procent för McCain och 56 procent för Obama.

”Fria från värderingar”? Hur tråkig blir inte journalistisk som är fri från värderingar? De bästa reportagen som jag läst är de där journalisten förhåller sig objektiv, men tydligt visar på värderingar. Jag tror att den genomsnittlige läsaren är klok nog att förhålla sig kritisk till journalistik som är partisk. Men om en journalist inte får låta sina värderingar spegla texten blir texten ofta platt och menlös.

Att t.ex. Cecilia Uddén gör så bra reportage bygger mycket på hennes personliga engagemang. Som lyssnare behöver jag inte hålla med henne, men hennes reportage skulle inte varit alls lika bra om hon förhållt sig opartisk.

Lennart på Det Progressiva USA skriver:

Det där med att det är bra att svenska tidningar är opartiska tror jag är rena tramset. Man kan vara objektiv utan att vara partisk. Var den svenska pressen objektiv under Andra Världskriget? Borde den ha varit det? Knappast. Bör den vara det idag? Nej inte utan att helt missa den historiska utvecklingen i USA just nu. Man bör bara objektiv men inte opartisk.

Jämförelsen med Andra världskriget känns inte helt klockren, men om vi tittar på hur svensk media rapporterar från ex. valen i Ukraina, i Zimbabwe, i Venezuela eller i Ryssland är det tämligen uppenbart att rapporteringen inte är opartisk. Och det ska den inte heller vara.

Läs även andra bloggare om , , , , , ,

Annonser


One Response to “Måste nyhetsrapporteringen vara opartisk?”

  1. 1 Göran Johansson

    Om man kallar något ”nyhetsrapportering” så förväntar jag mig som mottagare att det är just det och inte förtäckt propaganda. Sedan att ingen kan vara helt ”objektiv” förstår jag också men det är ändå något man måste sträva mot. Åsikter ska framföras under rubriker där det framgår att det är åsikter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: