Obama leder, men vinner han?

30Okt08

Vad det verkar så leder Barack Obama med runt sex procentenheter inför det amerikanska presidentvalet på tisdag. Intressant är det därför att läsa The Economist notis och diagram om hur opinionsmätningar precis före valet stämmer överens med det faktiska resultatet.

Slutsatsen blir att opinionsmätningarna ofta har rätt vinnare, men att vinsten ofta inte blir så stor som mätningarna visat. Den blå stapeln visar hur många procentenheters ledning presidentkandidaten som låg bäst till hade. Den gula visar hur många procentenheter denne sedan vann med.

Undantagen från regeln är Ronald Reagan som 1980 låg c.a. sju procentenheter efter Jimmy Carter, men sedan vann valet ändå och George W Bush som ledde inför valet 2000 (och sedemera vann) men ändå fick minst antal röster totalt.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


One Response to “Obama leder, men vinner han?”

  1. 1 Daniel

    En av förklaringarna till att Reagan lyckades vända dystra opinionsmätningar till seger skulle kunna vara att de båda kandidaterna möttes i en debatt tätt inpå valet 1980. Reagan glänste och avgick med en klar seger vilket tros ha gett honom en medgångsvåg in på valdagen.

    Om valet 2008:

    Jag är helt övertygad om att Obama kommer att ro det här i hamn, trots varningsropen om Bradley-effekter hit och Bradley-effekter dit. Jag tror nämligen att Bradley-effekten redan har spelat ut sin roll i det här valet. Hur menar jag då?
    Jo, med tanke på vilken usel valrörelse McCain har drivit tillsammans med sin mediokra sidekick till vicepresident, så är det egentligen ganska fantastiskt att han fortfarande är med i racet…om inte…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: