Varför ska skolan ha betyg?

16Okt08

Nu vill Stockholm införa betyg för 10-åringar. Betygen skall vara i tre steg om eleven når upp till målen ”i hög grad”, ”ja” eller ”osäkert”. Kring förslaget finns mycket att invända.

Till att börja måste vi fråga varför betygen finns i skolan överhuvudtaget. När jag läser vad Lotta Edholm (fp) säger i SvD så är det dels som statistiskt underlag:

Det här innebär att vi politiker får en bra bild av alla skolors resultat. Den informationen kan vi använda när vi tillför resurser till olika skolor

Dels vill hon införa betygen för att motivera eleverna att prestera bättre:

Det är viktigt att eleverna tidigt ser att en ansträngning lönar sig: man kan få högre betyg.

Som en tredje punkt för hon fram att ”högpresterande elever” skall sporrras:

Vi måste ta tillvara på de särbegåvade på ett bättre sätt

Och till sist handlar det om att eleverna skall ”vänja sig”:

När eleverna i årskurs 6 så småningom väntas får ”riktiga” betyg är de redan vana vid att bli bedömda.

Från min synvinkel som lärare kan det bara finnas ett argument för den här typen av betyg i så tidig ålder och då handlar det om att hålla föräldrarna och eleverna informerade om hur de ligger till i olika ämnen. En sak som förvisso inte görs bäst med betyg, men ändock. Problemet är att det argumentet (som Christer påpekar) nu helt verkar ha försvunnit ur debatten. Istället är det för statistiken, motivationen och sorteringen som betygen skall användas.

Men den forskning som finns kring betyg visar att det inte finns några klara samband mellan betyg och motivation. Motiverade elever får förvisso högre betyg, men betyg i sig ger inte motiverade elever. Tänk dig själv att du, som Monika skriver

från det ögonblick ni sätter foten på er arbetsplats till det ögonblick ni går därifrån blir ni bedömda. Man skriver ner vad ni gör och hur ni gör det. Varje månad får ni ett betygsliknande omdöme om vad ni har gjort och vilket betyg det är värt. Ni blir inkallade till er chef en gång i månaden på ett kvartssamtal. När ni byter jobb följer era betyg med till nästa arbetsplats. Skulle detta verkligen motivera er att göra ert bästa eller skulle det bli tvärtom. Att ni bara skulle jobba för att inte få det sämre betyget. Att ni bara skulle jobba för att slippa förödmjukelsen att ännu en gång få betyget.

För precis så är det för många elever. Betygen blir själva motorn i inlärningen. Eleverna lär sig bara för att få betygen. Och då tappar man mycket av djupinlärningen. Istället hamnar fokus på det mätbara, på det som kan examineras och på det som sedan kan omformuleras i bokstavsbetyg.

Dessutom, tioåringar? Kom igen. Ska de verkligen utsätts för att få en siffra eller en bokstav eller ett ord som skall sammanfatta hur de är i ett ämne. Johanna Graf sammanfattar:

Barn i tioårsåldern är i en utvecklingsfas då de kopplar ihop sitt jag med yttre händelser. Om det får en siffra eller en bokstav på sina kunskaper så tror de lätt att det är de själva som är den där siffran.

Läs även andra bloggare om , , , , , , , , ,

Annonser


2 Responses to “Varför ska skolan ha betyg?”

  1. En bra sammanfattning där!

    Anledningen till betygen är ju att skolan svårligen kan vara något annat än en sorteringsmaskin. Åtminstone i sin primära funktion. Så länge vi har ett samhälle där vi skall göra olika uppgifter, och dessa värderas otroligt olika, så kommer behovet av skolan som en sorteringsmaskin finnas där. Alliansen har kommit att göra detta förhållande extremt tydligt.

    Frågan är större än bara betyg eller inte. Frågan bör gälla skolan och utbildningens roll i samhället överhuvudtaget. Det stör mig ibland att lärare, skolledare och politiker ofta inte inser det. Eller medvetet ignorerar det.


  1. 1 Arthur Falcone

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: