IP-nummer och personuppgifter är inte samma sak

10Okt08

I valrörelsen 2006 försökte Fredrik Reinfeldt lugna oroade som trodde att Moderaterna och deras allianssyskon skulle stifta hårdare lagar mot fildelning. Han sa till SVT:

Vi kan inte jaga en hel ungdomsgeneration

Kanske var det någon som trodde honom, men nu har i alla fall det lagförslag kommit som inleder jakten på en hel ungdomsgeneration. Hälften av alla mellan 16 och 30 ser på nedladdade tv-serier och filmer. Och inget tyder på att den siffran minskar de närmaste åren. Förhoppningsvis ökar snarare nedladdningen och fler människor får tillgång till de senaste tv-serierna från USA och slipper vänta i månader (ibland år) för att svenska kanaler skall visa dem.

Christian Engström (pp) sammanfattar några viktiga och oroväckande punkter med lagförslaget. Bl.a att filmbolag får ”begära ut namnet bakom ip-adressen” och att de får ”bygga personregister med ip-nummer och namn”.

Kring lagförslaget finns mycket att invända, men det viktigaste är att så mycket verkar kretsa kring IP-nummer och dess koppling till personuppgifter. I lagförslaget finns bl.a. att läsa:

En effekt av förslagen skulle bli att rättighetshavare ges en civilrättslig möjlighet att få ut information från en Internetleverantör om vem som har ett abonnemang (en IP-adress) som har använts vid ett immaterialrättsintrång på Internet

Och vidare:

När en rättighetshavare har fått tillgång till uppgifter om vem som haft en viss IP-adress, kommer den aktuella abonnenten i de allra flesta fallen att få information om detta

Här fortsätter den märkliga sammanblandningen av IP-adresser å ena sidan och individer å andra sidan. Ett vanligt missförstånd verkar vara att det går att knyta en individ till en IP-adress, vilket alltså inte går. En IP-adress (eller IP-nummer) är enbart knutet till en fysisk enhet som är anslutet till någon form av nätverk. Den fysiska enheten kan vara en persondator eller en router. Eller som Rasmus uttrycker det:

Internet är ett nätverk av datorer och inte av människor. Identifieringen har snarast varit en bieffekt, för att man måste skicka fakturan någonstans, och den har aldrig någonsin varit fullständig; noderna har alltid haft möjlighet att öppnas vidare mot nya, okända användare.

Om det är en persondator som direkt är ansluten till Internet och får ett ip-nummer är det datorn som har IP-numret. Oavsett vem som använder datorn kommer ip-numret vara detsamma. Om det är en router blir problemet än mer påtagligt. Flera persondatorer anslutna till en router visar samma ip-adress ut mot Internet. Om någon som ansluter via routern sysslar med ”immaterialrättsintrång” går det inte att se vilken av datorerna som används. Varje publik ip-adress är en punkt till vilken flera datorer (eller ytterligare routrar) kan vara anslutna.

En kommentar av Jonas B hos Copyriot sammanfattar det hela bra:

En IP-adress är tillsammans med ett portnummer det som definierar en ändpunkt för en dataström. Varken mer eller mindre./../ Att sen knyta personuppgifter till en ändpunkt är det sorgliga resultatet av veckans händelser. Vad har personuppgifter med nätverksinterface att göra?

Vidare blir det problematiskt för de som öppnar sin trådlösa nätverk för andra användare. Visst går det att argumentera för att den som inte skyddar sitt wlan också bör hållas ansvarig för den trafik som sker. Men den som haft en bärbar dator med trådlöst nätverkskort inne i en storstad vet att det finns mängder med öppna trådlösa nätverk som det bara är att ansluta sig till. Personligen anser jag att det är av godo att folk delar med sig av sina internetuppkopplingar.

Därför blir det också helt absurt när IP-nummer skall knytas till personuppgifter eftersom det inte är samma sak.

Läs även andra bloggare om , , , , , , ,

Annonser


4 Responses to “IP-nummer och personuppgifter är inte samma sak”

  1. 1 Audi A3 Sportback 2.0T Quattro

    Vad håller de på med egentligen, de folkvalda? Först FRA-lagen och nu den här rättssäkerhets- och integritetskränkande lagen…

    Men ta inte ut er frustration här. Maila våra folkvalda! opassande.se har bra listor.

    Och kom ihåg! Var saklig, och trevlig. Lycka till!


  1. 1 Reinfeldt upprepar lögnen om fildelarjakten « Christian Engström (pp)
  2. 2 Anna Troberg » Den mest välutrustade flottan vinner
  3. 3 Ipred ett dåligt skämt « No size fits all

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: