Vems fel är den ekonomiska krisen? Inte Bushs i alla fall.

06Okt08

Sedan börserna i världen fortsatt rasa (idag den största nedgången sedan elfte september) kan det vara läge att fundera på vems felet egentligen är. Att den amerikanska bankkrisen är det som utlöst den globala börspaniken torde vi vara överens om. Men vem i USA ligger bakom den krisen.

Vi inom vänstern brukar vara snabba på att peka finger på president George W Bush. Så gör också Barack Obama. Men Per Wirtén har läst ekonomen Timothy Canov i vänstertidskriften Dissent och kommit till ett delvis annat resultat. Där det inte är Bush som är den främste att kritiseras, utan…

…en maktens järntriangel under 1990-talet: Bill Clinton, Alan Greenspan och Wall Street. George W Bush fullföljde bara den politik Clinton grundlade.

Och vidare:

Canova koncentrerar sig på Bill Clintons ingrepp. I första hand två lagar. Den första 1999 som enligt Canova var den mest omvälvande bankreformen sedan 1933. Lagen svepte undan de brandväggar som funnits mellan banker, försäkringsbolag och investmentbanker. Det blev enklare att låna ut, möjligt att ta större risker och underlättade för komplicerade innovationer som derivat. Wall Street hade lobbat för lagen i många år. Ett år senare fick de nästa present: en lag som skyddade derivatsmarknaderna från statliga regleringar.

Det viktiga är att ”kollapsen inte kan partipolitiseras”. Ansvaret bärs av hela det politiska etablissemanget. Uppslutningen bakom den marknadsliberala politiken har varit i princip hundraprocentig. Socialdemokrater, liberaler, konservativa. Alla som haft inflytande har omfamnat idén att flytta pengar från det offentliga till det privata. Och skulden är allas.

Läs även andra bloggare om , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Vems fel är den ekonomiska krisen? Inte Bushs i alla fall.”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: