Är den kristna guden pedofil?

04Okt08

Att anklaga Muhammed för att ha varit pedofil är något som både galna kristna och aggroliberaler gör. Och visst, det måste de får göra. Men jag tycker det är väl uppenbart att de gör det för att provocera fram en reaktion från den muslimska världen.

En sak som dock måste diskuteras i sammanhanget är huruvida den kristna guden också kan anklagas för något mått av pedofili. Anklagelsen skulle i så fall grundas på att Jesus moder Maria bara var ett barn när hon blev havande med Jesus.

Hur gammal var Maria när hon blev gravid?

För det första – om en sådan anklagelse skall hålla – måste Maria ålder vid bebådelsen avgöras. Om hennes ålder säger Bibeln ingenting. Det som står är att Maria – när hon fick veta att hon vara havande – var trolovad med Josef, men att de ännu inte hade börjat leva med varandra.

Så här står det i bibelkommentaren till Matt 1:18: ”Trolovningen ingicks tidigt, i regel när kvinnan var ca 13 år.” Således bör Maria fortfarande ha varit ett barn när hon befruktades.

Enligt det apokryfiska Jakobs protevangeliumkom Maria till Josef när hon var tolv år gammal. Dock är sanningshalten i denna skrift ifrågasatt från många bibelforskare.

Vidare berättas det att Maria fanns med när Jesus korsfästes. Jesus tros ha varit runt 30 år när detta inträffade. Då medellivslängden kring Medelhavet vid den här tiden inte var över 30 är det högst osannolikt att Maria var många år mer än 40 när Jesus korsfästes. Om de båda historierna (att hon födde Jesus och var med vid hans död) skall gå ihop var Maria troligtvis under 13, kanske ner mot tolv år, när hon blev gravid.

Vem är far till barnet?

För det andra måste det diskuteras om någon form av sexuell aktivitet ägt rum. Den kristna traditionen gör ju gällande att Maria blev havande utan att hon haft samlag med någon man. För en utomstående betraktare ter sig dock detta resonemang som en efterhandskonstruktion för att dölja det faktum att Jesus blev till genom en utomäktenskaplig förbindelse.

Oavsett hur Maria blev befruktad är det uppenbart att hon bara var ett barn när det skedde. Gud valde alltså ut en mycket ung flicka (c.a. 12-13 år) för att bära den son som var hans egen.

På samma sätt som Muhammeds giftermål och sexuella umgänge med en mycket ung flicka bör diskuteras och ifrågasättas, bör den kristna gudens val av mamma till Jesus diskuteras. I en sådan diskussion lutar jag snarast åt ståndpunkten att de handlingar som begicks för tusentals år sedan bör ses i den tidens sammanhang. Inet för att försvara, men för att förstå varför människor och gudar handlat som de har gjort.No Responses Yet to “Är den kristna guden pedofil?”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: