Är mannen könlös? Till Fru Gårmans försvar

29Sep08

När Vägverket skall ta fram nya skyltar för övergångsställen väljer de att istället för den klassiska mannen som går över övergångsstället välja en kvinna med längre hår och kjol. Skylten har samma betydelse som den gamla och de skall användas parallellt.

Dock är det inte alla som är förtjusta i att nya skyltar tas fram. Daniel på Subjektiv skriver:

Personligen måste jag onekligen säga att den gamla streckgubben kändes hyfsat könlös – det var liksom bara en stiliserad människogestalt, som jag tror få känt sig diskriminerade av.

DogCity skriver:

Det har inget med kön att göra! Ordvitsen uppstår då en figur symboliserande MÄNNISKA går över övergångsstället på skylten i fråga.

Här sätter bloggarna fingret på vad som är problemet. Att kalla bilden på Herr Gårman för ”könlös” visar tydligt hur det manliga är norm. Den manliga Herr Gårman är precis lika lite könlös som den nya Fru Gårman.

Vidare skrivs att Herr Gårman är en ”stiliserad människogestalt” och symboliserar en ”människa”, men det är ju faktiskt inte bara en människogestalt utan också en mansgestalt. Men tyvärr är det ju så för de flesta att man är samma sak som människa, eftersom det manliga är normen.

Vägverkets skyltar ändras med jämna mellanrum. Och nu var det dags för övergångsställesskylten att förnyas. Då anser jag att det är en god idé att utmana de gängse normerna vad gäller synen på vad som är mänskligt och representativt.

Johan Norberg skrev väldigt träffande om Fru Gårman för ett tag sedan:

Att låta människan i allmänhet och i vardagen symboliseras av en kvinna är ett effektivt sätt att utmana vår traditionella föreställning att mannen alltid är utgångspunkten, att det är normen, och att det behövs ett särskilt skäl till att använda kvinnlig symbolik.

Läs även andra bloggare om , , .

Annonser


10 Responses to “Är mannen könlös? Till Fru Gårmans försvar”

 1. 1 Eva-Lina

  Här går man. Ordet syftar på människa och är könslöst.

  Och en figur i byxor kan lika gärna vara en kvinna som en man. Det sy´ns bara att det är en vuxen.

  En tidigare könlös skylt men en enkel ramsa för barnen att minnas var de skall gå över vägen har nu blivit en feminiztisk symbol och en figur som visar en transferstit eller en kvinna … så sjukt och dessa 10-tals miljoner kunde gått till fol som svälter ihjäl eller sjukvård istället för trams

 2. Jo, pengarna hade säkert gått till att hjälpa svältande barn i Afrika om inte de där hemska feministerna regerat.

  Att Herr Gårman är en man är väl rätt självklart. Visst kan en kvinna ha byxor och kort hår, men de som gjorde skylten tänkte knappast ”Aha, nu gör vi en människa”. Snarare tog de för givet att det skulle vara en man, liksom mycket annat tas för givet att det skall vara en man.

 3. Jag tycker mest det är slöseri med tid och pengar att ta fram en ny skylt, och att den gamla är hyfsat könlös, till skillnad från den nya som för tankarna till kvinnoideal från 50-talet 😉
  Jag tror inte jämställdhet hänger på om vägskyltar bär kjol eller ej…

 4. 4 Carita

  Så nu är det bästämt att kvinnor åter måste/ska bära kjol. Åter en åtgärd som befäster och säkerställer de gamla könsidealen. mannen har byxor, kvinnan har kjol, basta!

 5. 5 Mattias

  Vem har sagt att kvinnor måste bära kjol? Vad är det för kosntigt och upprörande med att en individ på en vägskylt bär kjol. Måste byxor vara idealet?

 6. Hmm. Tycker Norberg har aningen rätt. Det måste jag tillstå. Streckfigur skulle vara bra. Men nakna människor är väl ändå bäst, om det nu är så jäkla noga med vilket kön det är på figurerna. Så får alla klä sig som de vill, och ha vilken hårlängd de vill, utan att byta kön i samma veva.

  /Svante

 7. 7 stigA

  Om nu feministerna ändrat ordet man till att enbart syfta på könet man så borde alla ord med man ändras till kvinna.

  det bör då heta ombudskvinna, våldskvinna osv..
  och det bör heta Kvinna får ta dagen som den kommer istället för ”man får ta dagen som den kommer”

  Men man får se… förlåt kvinna får se.

  mannen i sverige är det mest förtryckta könet i hela världen.

 8. 8 stigA

  Ett påpekande bara:

  vänsteråsikter kan inte vara frihetliga. socialism och vänstertankar strävar alltid mot diktatur och förtryck. alla skall göra som makteliten bestämmer, där med basta!

 9. 9 Info

  A-KUPA ELLER D-KUPA?

  ”Herr Gårman” är en en ordlek, som återgår på Gullan Bornemarks trafikvisa för barn: ”Här går man.” Pronomenet ”man” avser i visan ingen särskild utan vem som helst som ska bege sig över en gata på ett säkert sätt.

  Bloggaren Säfflemannen har f.ö. (30/9) god blick för HBTQX-världens alla besynnerligheter. Till hans verklighetsförankrade inlägg skulle ytterligare en del kommentarer kunna läggas. T.ex. beträffande det där underliga, som putar ut en liten aning på fru/fröken Gårdotters överkropp.

  Som bekant har något som kallar sig Bara Bröst-rörelsen härjat i medierna det senaste året. Rörelsens syfte är införande av en barbröstad simdräktskod för kvinnor på landets offentlighetsbad. (”Killarna behöver ju inte ha överdel, när de badar. Könsdiskriminerande!”) Sektledarinnan själv är en offentlig flata, som på 90-talet sällade sig till dem som ville FÖRBJUDA det då rådande, topplösa badmodet. (”Ta på er, tjejer, de råa killarna skrattar år er!”) Åtminstone en känd bloggflata använder f.n. sin egen nakna överkropp som logotyp.

  Men nu tycks allt detta vara glömt. Debattens vågor går höga på olika ställen på nätet.

  Är det inte sexistiskt att visa på skylten så tydligt att kvinnor har bröst? (Könet är ju i grund och botten bara en social konstruktion.)

  Och är det inte ännu mer sexistiskt att göra dessa könssymboler så STORA?

  Eller – tycker återigen någon – är det inte sexistiskt att göra fru/fröken Gårdotters bröst så SMÅ? Själv har hon, meddelar hon, stora bröst, och detta är verkligen ingenting som hon tänker skämmas över eller försöka dölja.

  Fortsättning följer.

 10. 10 donald

  Skylten är ett nerköp för alla feminister. Den förlöjligar hela feministrörelsens jämställdhetshets. Vi män kan skratta rått åt tanternas petimäterjämlikhet. Om nu den fyndiga könsneutrala skylten störde nån rabiat kärring hade det väl varit mer lyckat att ta bort figuren och ev. istället ha ett utropstecken där ovanför strecken.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: