Så här absurd är monarkin

27Sep08

I Sverige kan du inte bli kung eller drottning om du är muslim. Inte heller om du är jude. Faktiskt inte heller om du är katolik. Inte heller om du är pingstvän, ateist, hindu, buddist eller baptist. Anledningen är att det i Successionsordningen står skrivet:

Konung alltid skall vara av den rena evangeliska läran, sådan som den, uti den oförändrade Augsburgiska bekännelsen, samt Uppsala mötes beslut av år 1593, antagen och förklarad är,

I Storbritannien är det faktiskt än värre. Där får inte heller kvinnor bli drottningar om det finns ett manligt alternativ. Inte heller den som själv är eller är gift med en katolik får bli regent. Dock ses nu tronföljden i Storbritannien över och en lagändring kan vara på gång. I Sverige ändrades Successionsordningen senast 1980 då kvinnlig tronföljd skrevs in (vilket gör att Carl Philip faktiskt var tronarvingen några månader). Att ändra paragraf 5 som handlar om regentens rewligion verkar inte vara aktuellt.

Hela diskussionen om förändringarna i tronföljden i olika länder visar hur förlegad hela monarkin som system är. Att i lag försöka reglera vilken trosuppfattning eller vilket kön en statschef skall ha är absurt. Självklart skall även en muslim eller en hindu kunna vara statschef. Men för att det skall kunna bli verklighet krävs att monarkin avskaffas. För monarkins hela fortlevnad bygger på att den kan visa på ett band med historien och det ärorika förflutna och kan den inte det så faller dess hela idé.

Även tranmentalism bloggar.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


No Responses Yet to “Så här absurd är monarkin”

  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: