Kravallerna är inte European Social Forums fel

21Sep08

Tydligen har några idioter kravallat i Malmö. Liksom några idioter kravallade i Göteborg 2001. Och då liksom nu försöker högern lägga skulden för dessa kravaller på i tur och ordning vänstern, arrangörerna av ESFpolisen och socialdemokraterna. Och som vanligt förstår de ingenting.

En försvinnande liten del av vänstern försöker försvara våldet. Våld som metod är i nästan alla lägen förkastlig. Vad det handlar om är att ge händelserna i Malmö perspektivSvensson skriver:

Vad jag förstår var dock skadegörelsen och våldet mindre än under en ordinär fredagskväll i Malmö. Och våldet var definitivt betydligt mindre än vid ett fotbollsderby i Stockholm. Men likförbannat var skadegörelsen och stenkastningen totalt onödig.

Jämförelsen med fotbollshuliganerna är träffande. För det finns väl ingen som skyller bråk kring fotbollsmatcherna på klubbarna. Bara för att några få fotbollshuliganer dras till matcherna för att slåss betyder det inte att fotbollsklubbarna som sådana och den stora publiken har något ansvar för det som huliganerna gör mot varandra och andra.

Liksom huliganerna och klubbarna inte är samma sak är European Social Forum och Reclaim the Streets inte heller samma sak. Skulden för det som inträffat bör läggas på de individer som kastade stenarna och de som satte eld på bilarna. Skulden skall inte läggas på ESF som anordnat fredliga demonstrationer och mängder av föreläsningar och seminarier om hur en bättre värld kan organiseras.

Läs även andra bloggare om , , , , ,

Annonser


9 Responses to “Kravallerna är inte European Social Forums fel”

 1. Nej, det har inte ägt rum några kravller i Malmö. Endast skadegörelse. Kravaller kräver en strid mellan två parter. Nåt sånt förekom inte.

 2. 2 Niklas

  Jaha, så länge vi inte lyckats eliminera fotbollsvåldet så får vi inte ta itu med era ligister? Klubbarna har förresten fått mycket hård kritik och SAMARBETAR faktiskt med polisen för att lösa problemen. Ni däremot hjälper till att dölja dessa svartklädda, maskerade terrorist-wannabees i demonstrationstågen.

  Vill ni hjälpa till? Börja med att ha era ”demonstrationer” på dagtid och gå hem innan mörkrets inbrott. Och lämna spriten hemma!

  Prova att gå med i sossarnas förstamaj-tåg nästa år och se hur vuxna människor agerar när de vill visa sina ståndpunkter.

 3. 3 anonyma apan

  Skilland mellan fotbolls huliganer är polisen gör nåt. Så ljug inte. Polisen ingrep inte. Min vän fick på truten rakt framför polisen när han bad maskerade ungdomar att avlägsna sig ifrån hans trappa och sluta förstöra.

  En annan vän fick på truten också då han försökte lugna ner maskerat vänster pack.

  Skadegörelsen var mer än vanligt. Det kan vilken idiot som helst se när man kollar på hur de våldtog vår stad.

 4. Anders: Kravall ”våldsamma oroligheter på gator och allmänna platser med ett stort antal deltagande”

  Nu kan man ju iofs diskutera ”stort antal”, men ja tycker nog ändå att kravall går att använda som benämning.

 5. Om IFK-huliganer bestämmer träff med AIK-diton utanför Ullevi för att slåss. Vilket ansvar har klubbarna för det? Vad kan de göra? Däremot har de naturligtvis ett visst ansvar för det som inträffar på läktaren.

  På samma sätt har arrangörer av demonstrationer ansvar för vad som händer i samband med demonstrationerna, men inte vad som händer i en annan del av stan. Arrangörerna av ESF kan inte lastas för vad som händer på en Reclaim-fest som urartar.

 6. 6 Förbannad anarkist

  Undrar just vad som hänt om polisen inte hade inringat festen…

  Glöm inte att 800 deltagare genomförde en helt lyckad Reclaim the Streets-fest utan att paja något. En handfull osnutna ligister slänger gatustenar och ger sig på sina ”egna”.

  Har alltid avskytt den där lilla dräggiga delen som sabbar för alla oss andra.

  De är inte ett dugg bättre än fotbollshuliganer. Om de har ett politiskt mål, annat än att skapa ett trasigare och hårdare samhälle, så är de rejäla stolpskott allihopa! Man vinner ingenting genom att vandalisera, annat än att få hela rörelsen smutskastad.

  Håller man inte med bör man läsa ”You Can’t Blow Up A Social Relationship” innan man säger något/plockar upp gatusten.

  http://myweb.tiscali.co.uk/blackchip/cantblow.htm


 1. 1 Trottens Betraktelser » Lyckat ESF trots småstörningar
 2. 2 ESF - Sex lögner om ESF « Roya - Intersektionalen
 3. 3 Reclaim the Streets - ett problemfyllt koncept | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: