Ska du se en film i år, se Wall-E.

20Sep08

Jag går extremt sällan på bio. Senaste gången var när Syriana gick, vilket torde vara åtminstone två år sedan. Men igår hade mina föräldrar barnen så jag och K kunde komma iväg på Wall-E.

I ett samtal med en kollega på förmiddagen berättade jag att vi skulle se den filmen varpå hon sa: ”Det är väl den där barnfilmen?” Tyvärr är det fortfarande så att många sätter ett likhetstecken mellan animerad film och barnfilm.

Wall-E är en film som förvisso förmodligen uppskattas av barn, men som rymmer så mycket mer. Till att börja med är den oerhört välgjord (liksom alla andra filmer från Pixar). Inledningsscenen där vi förs in i en storstad täckt av dimmor och ser vad som verkar vara skyskrapor men som istället är sopberg är grymt snygg. Liksom fortsättningen på filmen:

Den nästan 40 minuter långa upptakten utan mänsklig dialog är en bildberättandets triumf i stumfilmsfarsens anda. Visst tänker man på Chaplin och Keaton när Wall-E en dag slutar arbeta och börjar gå på upptäcktsfärd bland ruinerna. Intrycket är bländande, med en rikedom på detaljer och nyanser som ytterligare flyttar fram datoranimationens gränser.

Vidare är karaktärerna genomarbetade och sparsmakat framställda. Robotarna Wall-E och EVE säger inte många ord genom filmen, men man kan ändå inte låta bli att älska dem. Jämfört med tidigare Pixarkaraktärer – som Mike Wazowski från Monsters Inc, Gill från Hitta Nemo och hela gänget från The Incredibles – är det stor skillnad även om det alls inte är ovanligt att huvudkaraktärerna i animerade filmer är menlösa (ex. Mowgli i Djungelboken).

Men bäst i filmen är egentligen samhällskritiken. Och då syftar jag inte på den rätt enkla insikten att det är dumt att skräpa ner, utan mer på hur människors umgänge blir artificiellt och hur de stora företagen kontrollerar varje tänkbar aspekt av våra liv. Som Alexander Dunefors på Moviezine skriver:

Nånstans finns också en varning för mänsklighetens passivitet för omvärlden, som riskerar att växa till en sådan grad att vi snart inte ens lägger märke till varandra. På Axiom svävar människorna omkring i sina fåtöljer, ständigt uppassade av robotar och blinda för omvärlden och varandra. De har aldrig tänkt på att ens titta bortom snacksen och tv-skärmarna som står framför dem.

Wall-E är en helt fantastisk film. Väl i klass med Pixars tidigare mästerverk.

Läs även andra bloggare om , , ,One Response to “Ska du se en film i år, se Wall-E.”


  1. 1 Befattar sig Google med upphovsrättsskyddad material « Utsikt från höjden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: