Hur beskriver journalister idrottsliga topprestationer?

15Sep08

Jag tycker rekord är roligt. Enastående idrottare imponerar på mig. Men jag har ibland svårt att rikitgt greppa hur bra en idrottslig prestation egentligen är. Därför tycker jag att Per Robert Öhlins text ”Hur bra är Phelps? Bolt? Journalisten?” är lysande:

Sedan har vi Usain Bolt. Han slog nyligen nytt världsrekord på 200 meter med tiden 19.30. Det innebär att han springer fortare än den högsta tillåtna hastigheten för mopeder. Och om du nu leker med den obehagliga tanken att en vanlig, genomsnittlig svensk plötsligt skulle utsättas för den samlade belastningen som krävs för att uppnå det här resultatet, vad skulle då hända?

Jo, dina muskler och din syretransportförmåga är inte tränade för belastningen. Följden blir en akut syrebrist i musklerna som framkallar mjölksyra i musklerna. Mjölksyran skapar ett så surt arbetsklimat i musklerna att de till slut hamnar i ett utdraget kramptillstånd och förvandlas till obrukbara, stela klumpar. Det leder i sin tur till att blodet inte når fram, vilket resulterar i att musklerna inte får syre.

För att förklara hur bra en maratonlöpare använder Öhlin en liknelse från Anders Gärderud:

Om en vanlig genomsnittlig svensk skulle springa för allt vad tygen håller skulle de bara orka hänga med en maratonlöpare av elitklass ungefär 200 m. Sen skulle han falla ihop av trötthet, medan maratonlöparen fortsätter med samma fart i ytterligare 40 kilometer. Den genomsnittlige svensken skulle alltså bara hänga med i knappt 0,5 procent av loppet.

Precis så här borde journalister arbeta mer. Tiden 19.30 säger egentligen inte så mycket. Inte heller 2,04.26. Men med Öhlins ord finns det möjlighet till förståelse. (Via Bisonblog)

Läs även andra bloggare om , ,

Annonser


One Response to “Hur beskriver journalister idrottsliga topprestationer?”

  1. Maratonlöpare är helt galna. Jag begriper inte hur det går.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: