Offentlighet, integritet och Björn Elmbrant

11Sep08

Björn Elmbrant tycker att bloggosfären skall växa upp och lämna slyngeltiden. Anledningen är alla de kommentatorer som tycker att Pirate Bay gör rätt som inte plockar bort länken till den torrent där förundersökningsprotokollet från Arbogarättegången delas av olika användare.

Visst har Elmbrant några poänger. Till exempel när han skriver:

frihet för många också kan inneböra en brutal ofrihet för vissa. För så är det i Arboga-fallet.

Jag tycker också det är något direkt motbjudande i att publicera obduktionsbilderna på de två mördade barnen. Ingenting blir bättre för att dessa bilder kan ses av allmänheten. I det läget väger den personliga integriteten definitivt över behovet av offentlighet.

Men det är inte upp till Pirate Bay att avgöra vad som skall vara offentligt eller inte. Inte heller är det Pirate Bay som gjort bilderna offentliga. I det här fallet är det tingsrätten i Västerås som gjort så att alla människor i hela världen kan se bilderna på de döda barnen. Istället borde tingsrätten ha belagt bilderna med sekretess så att det aldrig nått offentlighetens ljus. Eller som Erik Laakso skriver :

Saken är ju den att det som är offentligt är offentligt, oavsett hur det sprids. Det ställer ett stort ansvar på politiker, jurister och andra tjänstemän att sekretessbelägga sådant som är känsligt för berörda individer men utan att beskära offentlighetsprincipen.

Och precis så är det ju. Offentlighet står mot integritet. Nu valde tingsrätten i Västerås (inte Pirate Bay) att offentliggöra obduktionsbilderna. I och med att de blev offentlig handling (och inte belas med sekretess) är det i princip omöjligt att stoppa spridningen av dem. Det är så internet måste fungera.

Läs även andra bloggare om , , , ,

Annonser


6 Responses to “Offentlighet, integritet och Björn Elmbrant”

 1. 1 Annika

  I genomsnitt skriver cirka 300 personer om dagen på Max och Sagas lista för att stoppa spridningen av obduktionsbilderna. Om alla som skriver på får 3 andra att skriva på så ökar listan med 1500 namn om dagen. Det lär få annonsörerna att backa och politikerna att agera. För Max och Saga och alla andra barn, skriv på, sprid länken.
  att distribuera obduktionsfoton är inte att ge folk information: Allt vi behöver veta står ju redan svart på vitt i förundersökningen. Bara för att en del finner något kittlande i såna där bilder så betyder det inte att det är viktigt att bilderna finns tillhands.”
  http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2396

 2. 2 Mattias

  Om listan skall skickas till TPB är den rätt meningslös. Det är inte de som lagt upp den och det är inte de som sprider den.

  Skicka protesterna till Västerås tingsrätt i stället.

 3. 3 rikard

  Sug på den här:

  När Palme mördats, så hemligstämplades hans obduktion. Uppenbarligen så väger olika människors integritet olika tungt.

  Kom fram i radions P1 i eftermiddag (12/9).

  Jag anser att det faktiskt påverkar diskussionen om vem som publicerat vad och varför.

 4. Jo, det hade knappast varit några svårigheter att sekretessbelägga obduktionen. Och då hade det aldrig blivit något problem.


 1. 1 Vem borde stoppat arbogabilderna? « Utsikt från höjden
 2. 2 Erik Laakso | På Uppstuds » Lågvattenmärke av SVT-debatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: